Friday, April 26, 2024
FashionTips

Veilig online winkelen – 8 tips voor veilig online winkelen

Veilig online winkelen - 8 tips voor veilig online winkelen
1.01Kviews

Tegenwoordig zijn slechts een paar tikjes op de smartphone voldoende om je gewenste product te bestellen. Als het op selectie aankomt, staan de virtuele poorten van duizenden en duizenden online winkels en online winkelplatforms over de hele wereld voor je open. Door het enorme aanbod en de eenvoud van prijsvergelijkingen kunnen koopjes ook online in rijen worden geland.

Maar zoals met veel grote dingen in het leven, heeft het gemakkelijk winkelen op het internet ook een keerzijde. De krantenkoppen van fraude, vervalsingen en rip-offs vertroebelen de zorgeloze winkelervaring van de prachtige nieuwe winkelwereld. Vooral als je bij een online prijsvergelijking minder bekende webshops tegenkomt met ongelooflijke spotprijzen, is de onzekerheid vaak groot: moet ik een bestelling durven plaatsen of moet ik mijn handen beter van deze aanbieder afhouden? Als je je aan een aantal basisregels houdt, voorkom je om slachtoffer te worden van fraude. Dit bespaart je negatieve ervaringen en je hebt een goed geweten over de volgende overeenkomst.

Met deze tips en gedragsregels bij het winkelen op het internet zorg je voor maximale veiligheid bij het online winkelen:

1. Let op voor zegels en certificaten van goedkeuring en certificaten

Testzegels en certificaten van onafhankelijke testcentra zijn waarschijnlijk de veiligste aanwijzingen dat de online shop een gerenommeerde aanbieder is. Als een online shop op zijn website het keurmerk van een erkend testlaboratorium draagt, kun je er zeker van zijn dat de shop grondig is getest door onafhankelijke deskundigen en serieus is bevonden.

2. Controleer de ernst van de situatie aan de hand van de beoordelingen

Naast certificaten en keurmerken zijn klantbeoordelingen en online ervaringsrapporten de tweede essentiële bron van informatie om ervoor te zorgen dat een bepaalde dealer een gerenommeerde winkel is. Naast de reviews die zich onder een product in de winkel zelf bevinden, zijn ervaringsrapporten en reviews op externe websites bijzonder informatief. De winkeleigenaar heeft hier immers geen mogelijkheid om onaangename negatieve recensies te verwijderen.

reviews

3. Valse beoordelingen herkennen

Als het gaat om de evaluatie van online shops en klantenbeoordelingen, wordt men helaas onvermijdelijk geconfronteerd met het onderwerp van nepevaluaties. Deze zijn vandaag de dag helaas een ernstig probleem als het gaat om de mate waarin je kunt vertrouwen op positieve getuigenissen. Het is bijna onmogelijk om elke verkeerde klantbeoordeling als zodanig te identificeren. Toch zijn er mogelijkheden om valse beoordelingen te ontmaskeren of om in sommige rapporten een zekere scepsis te laten prevaleren.

De volgende indirecte bewijzen kunnen wijzen op een vervalste evaluatie:

  • Veel uitbundige positieve klantenbeoordelingen in zeer korte chronologische volgorde – vooral als het product pas sinds kort beschikbaar is.
  • Overdreven positieve formuleringen die meer doen denken aan een reclameboodschap
  • Extreem negatieve beoordelingen die een concurrerend product sterk promoten.
  • Geconstrueerde klinkende gebruikersnamen
  • Indien zichtbaar: Gebruikers die in korte tijd veel profs in huis hebben

4. Veilige wachtwoorden gebruiken

Vooral in tijden van toenemende cyberaanvallen door professionele hackersbendes moet je het voor criminelen zo moeilijk mogelijk maken. Om te voorkomen dat het wachtwoord wordt gekraakt, wordt een wachtwoordlengte van ten minste acht tekens aanbevolen. Het moet letters, cijfers en speciale tekens combineren, geen duidelijke persoonlijke referentie hebben en regelmatig worden gewijzigd. Het is ook een goed idee om verschillende wachtwoorden voor verschillende pagina’s te gebruiken.

5. Controleer de oorsprong van de online shop

De oorsprong van een onlineshop geeft natuurlijk niet noodzakelijkerwijs de betrouwbaarheid van een detailhandelaar aan, maar voor de bescherming van de koper maakt het uit of een winkel zich bijvoorbeeld op duizenden kilometers afstand in China bevindt, of dat hij zijn activiteiten vanuit Nederland of in ieder geval vanuit de EU ontplooit.

6. Veilige betaling op het internet

Bij het bestellen in online winkels zijn er meestal verschillende betaalmethoden om uit te kiezen. Een veilige betaalmethode is essentieel voor online winkelen. Zo worden bijvoorbeeld veilige betaalmethoden als veilig beschouwd:

  • betaling per factuur,
  • betaling onder rembours,
  • betaling via automatische incasso,
  • betaling per creditcard

Verschillende online betaaldiensten zoals PayPal worden ook beschouwd als veilig voor online betaling. Echter, opties waarbij je betaalt voordat je de bestelde goederen ontvangt zijn riskant, vooral voor onbekende internetwinkels met weinig ervaring of testzegels. Je weet immers nooit zeker of en in welke staat de gewenste goederen je zullen bereiken. Lees hier de voordelen van NordVPN.

Leave a Response